Obstaja na svetu sploh kaj boljšega, kot je doma narejena juha? Umažeš le en lonec, uporabiš lahko vse vrste zelenjave, s koščkom kruha ali žlico stročnic pa postane ravno prav hranljiv obrok.
Zate smo pripravili zelo preproste recepte, s katerimi poskrbiš za zadosten vnos vitaminov ter mineralov.
Omamno kremasta juha s pečeno cvetačo
Cvetača je zaradi visoke hranilne vrednosti odlično živilo za hujšanje, tvoje brbončice pa bodo ob kremastem okusu kar poskočile od sreče. Za 4 osebe potrebuješ:
- 1 večjo glavo cvetače, narezano na manjše cvetke
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 srednje veliko nasekljano rdečo čebulo
- 2 strta stroka česna
- 4 skodelice zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici masla
- 1 žlico svežega soka limone
- ¼ čajne žličke muškatnega oreščka
- sol
Priprava poteka tako:
- 1. Na pekač, obložen s peki papirjem, postavi narezano cvetačo, dodaj ščep soli in prelij z 2 žlicama oljčnega olja. Peci približno 30 minut pri temperaturi 220 °C, dokler ni cvetača lepo zapečena in ob robovih rjava.
- 2. V večji kozici segrej 1 žlico oljčnega olja in prepraži čebulo. Nato dodaj še česen, čisto na koncu pa prilij še jušno osnovo. Na koncu primešaj še ¾ pečene cvetače in mešanico zavri. Kozico pokrij in na zmerni temperaturi kuhaj še 20 minut.
- 3. Ko je juha kuhana, jo odstavi, dodaj maslo in vse skupaj zmiksaj s paličnim mešalnikom ali blenderjem. Nato primešaj še sol, limonov sok in muškatni orešček.
- 4. Postrezi v globokih krožnikih, po vrhu pa posuj preostanek pečene cvetače.
Razvajanje s korenčkovo juho, za piko na i dodaj ingver
Okrepi svoj imunski sistem s korenčkovo juho z ingverjem – skozi vse leto. Za 4 porcije si pripravi:
- 1 žlico oljčnega olja
- 1 skodelico nasekljane čebule
- 3 strte stroke česna
- 2,5 skodelice nasekljanega korenja
- 1,5 čajne žličke ingverja v prahu
- 4 skodelice zelenjavne jušne osnove
- ščep soli
Juho narediš tako:
- 1. V večji kozici segrej olje. Dodaj čebulo in jo praži, dokler se ne zmehča. Nato dodaj še česen, korenje in večji ščep soli ter vse skupaj praži še približno 7 do 10 minut.
- 2. Primešaj ingver in jušno osnovo ter kuhaj še približno 30 minut.
- 3. Odstavi in mešanico zmiksaj s paličnim mešalnikom ali blenderjem ter postrezi.
Zakladnica vlaknin: Grahova juha
Grah zaradi visoke vsebnosti vlaknin izjemno blagodejno vpliva na prebavo. Sestavine za 4 osebe:
- 1 žlica česnovega olja (če ga nimaš pri roki, uporabi oljčno olje)
- 2 nasekljani mladi čebuli
- 4 skodelice zamrznjenega graha
- 3 skodelice zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici naribanega parmezana
Postopek:
1. V večji kozici segrej olje in dodaj mlado čebulo. Praži nekaj minut, nato pa primešaj grah in praži še 3 minute.
2. Dodaj jušno osnovo in kuhaj na zmerni temperaturi približno 10 minut.
3. Počakaj, da se juha nekoliko ohladi, na koncu pa primešaj še sir in vsebino zmiksaj s paličnim mešalnikom ali blenderjem. Prelij v krožnike, po vrhu posuj še malo parmezana in serviraj.
P.S. Zavaruj svoje zdravje!
Nahrani telo s klasiko: Paradižnikova juha
Paradižnik ima nizko vsebnost kalorij, a je bogat z najrazličnejšimi vitamini in minerali, zato ima odlično hranilno vrednost.
Za 4 osebe potrebuješ:
- 1 žlico oljčnega olja
- 1 nasekljano čebulo
- 2 strta stroka česna
- 550 g paradižnika
- 1 skodelico vode
- 1 čajno žličko sladkorja
- pol čajne žličke soli
- ¼ čajne žličke mlete paprike
- ¼ čajne žličke origana
Juho pripraviš tako:
- 1. V večji kozici segrej olje in za 5 minut prepraži čebulo ter česen. Nato dodaj vse ostale sestavine in dobro pomešaj. Ko mešanica zavre, zmanjšaj jakost temperature, pokrij in kuhaj še 15 minut.
- 2. Juho odstavi in vsebino zmiksaj s paličnim mešalnikom ali blenderjem. Postrezi hladno ali toplo.
So ti všeč naši nasveti za še boljše zdravo počutje? Beri nas še naprej, lahko pa se tudi naročiš na našo brezplačno revijo Zate&Zame, ki ima še veliko zanimivih vsebin. Naroči se tukaj >
Sam, poskrbi za svoje telo, dobro zdravje in počutje. Za hitro postavitev diagnoze, zdravljenje in rehabilitacijo, npr. po nepričakovani bolezni ali poškodbi, pa lahko poskrbiš z našim zavarovanjem WIZ Specialisti. Preveri in se zavaruj >