Preveri 10 preprostih receptov za zajtrk, ki jih lahko odneseš tudi v službo.
Jesen prinaša tiste spokojne jutranje meglice, rdečkasto obarvane liste in hladnejše jutro, ki kliče po topli skodelici čaja in prijetnem, hranljivem zajtrku. V tem času je pomembno, da si vzameš trenutek zase, uživaš v sezonskih okusih in si pripraviš obrok, ki te bo napolnil z energijo in toplino.
Zajtrk, ki je primeren tudi za v službo
Če ti je lažje, da zajtrk poješ v službi, ga enostavno zapakiraj v stekleno posodo in si vzemi trenutek za užitek v službi. Spodaj najdeš 10 preprostih in okusnih receptov, ki jih lahko pripraviš vnaprej in zlahka vzameš s seboj. Ekipa WIZ zavarovanj jih obožuje!
- Ovseni kosmiči s popečenimi bananami in medom
- Ameriške palačinke s skuto
- Čokoladni chia puding z banano in lešniki
- Jesenski smuti s hruško in lanenimi semeni
- Kruh z jajcem in avokadom
- Toast z arašidovim maslom, rezinami jabolka in cimetom
- Jogurtova bovla z domačo granolo in suhim sadjem
- Pečeni ovseni kosmiči z bučo
- Kremna prosena kaša z vanilijo in suhimi slivami
- Mufini z borovnicami in kremnim sirom
1. Ovseni kosmiči s popečenimi bananami in medom
Sestavine (za 2 osebi): 100 g ovsenih kosmičev, 300 ml mandljevega mleka, 1 žlica medu, 1 žlička cimeta, 2 banani, narezani na rezine, 1 žlica kokosovega olja, grobo sekljani orehi za posip
Ovsene kosmiče skuhaj v mandljevem napitku in dodaj cimet. Na ponvi segrej kokosovo olje in na njem na hitro popeci po dolgem narezani banani, da rahlo karamelizirata. Popečene rezine dodaj na vrh kosmičev, pokapaj z medom in potresi z grobo sesekljanimi orehi. Popoln zajtrk!
2. Ameriške palačinke s skuto in jagodičevjem
Sestavine (za 2 osebi): 100 g moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 jajce, 150 ml mleka, 100 g skute, 1 žlica medu, sveže jagodičevje (po želji)
Zmešaj moko, pecilni prašek, jajce in mleko, da dobiš gladko maso. Na ponvi speci manjše palačinke. V stekleni posodi jih naloži v plasteh s skuto, pokapano z medom, in posipaj z jagodičevjem. Nadomestiš lahko z drugim sadjem po izbiri.
3. Čokoladni chia puding z banano in lešniki
Sestavine (za 2 osebi): 4 žlice chia semen, 250 ml kokosovega mleka, 2 žlici kakava v prahu, 1 žlica javorjevega sirupa, 1 banana, pest lešnikov
Chia semena zmešaj s kokosovim mlekom, kakavom in javorjevim sirupom. Pusti v hladilniku čez noč, da semena nabreknejo in ustvarijo puding. Zjutraj dodaj narezano banano in posipaj z grobo sesekljanimi lešniki, posodica naj gre s teboj v službo.
4. Jesenski smuti s hruško in lanenimi semeni
Sestavine (za 2 osebi): 1 zrela, narezana hruška, 1 banana, 250 ml mandljevega mleka, 1 merica vaniljevih proteinov (lahko nadomestiš z dvema žlicama skute), 1 žlička lanenih semen
Vse sestavine zmiksaj v gladek smuti. Prelij v steklenico in dobro zapri. Smuti je idealen za hitro in hranljivo jutro v službi.
5. Kruh z jajcem in avokadom
Sestavine (za 2 osebi): 4 rezine polnozrnatega kruha, 2 trdo kuhana jajca, 1 zrel avokado, 1 žlica grškega jogurta, sol, poper, svež drobnjak ali rukola (po želji)
Kombinacija jajca in avokada navdušuje zaradi hranilne vrednosti in okusa. Jajca so bogata z beljakovinami in esencialnimi vitamini, kot sta vitamin D in B12, medtem ko avokado vsebuje zdrave maščobe, vlaknine ter vitamine E, K in folate. Skupaj ustvarita uravnotežen obrok, ki daje dolgotrajno energijo, pospešuje občutek sitosti ter pomaga stabilizirati krvni sladkor.
Avokado zmečkaj z grškim jogurtom in začini s soljo in poprom. Namaži na kruh, dodaj narezano kuhano jajce in potresi z drobnjakom ali rukolo. Sendvič zapakiraj v posodo za enostaven obrok v službi.
6. Toast z arašidovim maslom, rezinami jabolka in cimetom
Sestavine (za 2 osebi): 2 rezini polnozrnatega kruha, 2 žlici arašidovega masla, 1 večje jabolko, narezano na tanke rezine, ščepec cimeta, nekaj oreščkov za posip
Kruh popeči in premaži z arašidovim maslom. Nanj naloži rezine jabolka, potresi s cimetom in posipaj z oreščki. Zapakiraj in pred uživanjem rahlo pogrej ali pojej kar hladno.
7. Jogurtova bovla z domačo granolo in suhim sadjem
Sestavine (za 2 osebi): 200 g grškega jogurta, 4 žlice domače granole, sveže sadje po želji (npr. jabolko, banana)
Grški jogurt prelij v posodo in dodaj granolo ter suho sadje. Po želji lahko dodaš sveže sadje. Pripravi vse v stekleno posodo in uživaj ob zajtrku v službi.
Domača granola: zmešaj 300 g ovsenih kosmičev, 100 g oreščkov (mandlji, lešniki), 50 g semen (bučna, sončnična) in ščepec soli. V drugi posodi segrej 80 ml kokosovega olja, dodaj 100 ml medu ali javorjevega sirupa ter vaniljev ekstrakt. Mokre sestavine prelij čez suhe in dobro premešaj, da so vsi kosmiči enakomerno premazani. Razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in peci na 160 °C približno 25–30 minut, vmes premešaj. Ohlajeni granoli dodaj suho sadje, npr. rozine in brusnice. Shranjuj v nepredušni posodi do dva tedna.
8. Pečeni ovseni kosmiči z bučo
Sestavine (za 2 osebi): 100 g ovsenih kosmičev, 150 g bučnega pireja, 250 ml mandljevega mleka, 1 jajce, 1 žlička cimeta, 1 žlička pecilnega praška, javorjev sirup in orehi za preliv
V posodi zmešaj vse sestavine, nato zmes prelij v pekač in peci na 180 °C približno 25 minut. Ohlajeno nareži na koščke in zapakiraj v posodo. Preden poješ, pokapaj z javorjevim sirupom in posuj z grobo sesekljanimi orehi.
Bučni pire pripraviš tako, da bučo prerežeš na pol, odstraniš semena in jo narežeš na večje kose. Kose položi na pekač s prerezano stranjo navzdol ter peci na 200 °C približno 45 minut, dokler ni mehka. Ohlajeno bučo izdolbi in zmešaj v gladek pire.
9. Kremna prosena kaša z vanilijo in suhimi slivami
Sestavine (za 2 osebi): 100 g prosene kaše, 300 ml mleka, 1 žlička vaniljevega ekstrakta, 8 suhih, narezanih sliv, 1 žlica medu
Proseno kašo skuhaj v mleku, dodaj vaniljev ekstrakt in med. Ko je kaša kuhana, jo prelij v posodo in dodaj suhe slive. Pripravi v stekleni posodi za okusen in topel zajtrk na poti.
10. Mufini z borovnicami in skuto (z manj sladkorja)
Sestavine (za 12 mufinov): 300 g moke, pol vrečke pecilnega praška, 50 g sladkorja, 3 jajca, 240 ml mleka, 150 g borovnic, 150 g skute
Zmešaj vse suhe sestavine, nato dodaj jajce, mleko in borovnice. Zmes nadevaj v modelčke za mafine in peci 20 minut na 180 °C.
Z zgornjimi recepti bo vsak jesenski dan poln topline in zdravih okusov, ki jih lahko vzameš s seboj na delo. Pa ne pozabi na najljubši čaj, da se ogreješ in napolniš z energijo tudi med delovnikom.
Tudi pot v službo in nazaj naj bo brezskrbna
Ali prevoziš veliko kilometrov, ko se voziš v službo? Če so morda tvoje vožnje krajše ali pa celo uporabljaš javni prevoz, z avtom pa ne narediš več kot 6.000 km na leto, preveri ugodnješe zavarovanje pri WIZu ... to je WIZ Avto Perla, ki takim voznikom prinaša kar 30 % prihranek na AO.