null 5 vprašanj, ki si jih moraš zastaviti pred podaljšanjem zavarovanja
Številka 5 na pokrovu motorja rdečega avtomobila
clock image

4

5 vprašanj, ki si jih moraš zastaviti pred podaljšanjem zavarovanja

#wizavto

06 maj, 2019

Nina

Čeprav te pri zavarovanju najbolj zanima cena oziroma premija, ki mora biti čim nižja, se je tudi pogojem in drobnemu tisku priporočljivo temeljito posvetiti.

Zavarovanje je sestavljeno iz več različnih kritij, s katerimi lahko zavaruješ avto, voznika in potnike, si zagotoviš pomoč na cesti in poskrbiš tudi za kritje škode, povzročene drugim udeležencem v prometu. Po zakonu moraš skleniti zavarovanje avtomobilske odgovornosti WIZ Obvezno, saj je z njim krita škoda nič hudega slutečih udeležencev v prometni nesreči. Vsa ostala zavarovanja krijejo tvoje napake in posledično škodo, ki jo utrpijo tvoj avto, sopotniki v njem ali voznik.

Kaj vse vpliva na izbiro zavarovanja?

Preden podaljšaš zavarovanje svojega avtomobila, si postavi nekaj vprašanj, povezanih z avtom, tvojim načinom vožnje, cestami, po katerih voziš, in podobno:

  • Kako varno se počutim? V primeru prometne nesreče so poškodbe voznika ali celo smrt zelo pogoste. Če pomisliš na staro modrost, da je treba najprej poskrbeti zase, je sklenitev zavarovanja WIZ Voznik nujno. Tudi če bo tvoj avto vozil kdo drug in povzročil nesrečo, bo upravičen do odškodnine.
  • Velikokrat peljem še koga. Kaj pa sopotniki? Običajno je ljudem malo mar za druge, a WIZovci nismo taki. Če se s teboj pogosto vozijo prijatelji in člani družine, lahko za njih poskrbiš z zavarovanjem WIZ Nezgoda. Tako bodo voznik in potniki v prometni nesreči kriti za primer poškodb in smrti.
  • Mu še lahko zaupam? Avto ni narejen za nedoločen čas in z leti se veča verjetnost, da te pusti na cedilu. Avto asistenca je storitev, ki ti zagotavlja pomoč na cestah Slovenije in tujine 24 ur na dan in vse dni v tednu. Saj veš, po Murphyju avto najraje odpove ravno v trenutku, ko ti nihče od prijateljev ne more pomagati (ali pa telefoni zvonijo v prazno) oziroma si daleč stran od doma. V primerih, da je tvoj avto že »v letih«, da letno prevoziš veliko kilometrov in se poleg tega voziš na dolge poti v tujino, je WIZ Asistent logična izbira.
  • Se mi še vedno splača skleniti kasko zavarovanje? To je eno pogostejših vprašanj, na katerega ni enostavnega odgovora, niti formule za izračun primerne kasko starosti. Pri kasko zavarovanju moraš izbrati višino svoje soudeležbe, poleg tega pa je premija vezana na vrednost novega vozila. Če je tvoj avto starejšega letnika, je morda premija že precej blizu vrednosti avta in kasko nima pravega smisla. Vsekakor pa je kasko priporočljiv pri novih vozilih – še posebej, če so dražja in pogosto v prometu. Morda pa se splača le delni kasko?
  • Bo moj avto vozil kdo, ki še ni star 23 let? To je poseben primer, ki vpliva na višino premije oziroma na višino izplačane odškodnine v primeru nesreče. Ne spreglej tudi zavarovanja WIZ Mladi voznik.

Odgovor na vsako od teh vprašanj vpliva na to, katera zavarovanja moraš izbrati poleg obveznega. 

Kaj vse vpliva na tvojo uporabo avta in zavarovanje?

Na način vožnje oziroma uporabo tvojega avtomobila vpliva mnogo dejavnikov. Tu je le nekaj najbolj pogostih primerov:

  • Zamenjava službe. Z menjavo službe ne mislimo na plačo ali velikost pisarne, pač pa na to, kje imaš novo službo. Če se namesto 20 km iz mesta zdaj voziš le 4 km daleč, pa še to v center mesta, asistence skoraj zagotovo ne potrebuješ. Razmisliti pa moraš o kritju, ki vsebuje tudi poškodbe na parkirišču.
  • Spremembe v družini. Rojstvo novega družinskega člana, sveže pečen mladi voznik ali do ušes zaljubljen fant, ki bo svoj avto odslej delil s svojim dekletom. Vse to so razlogi, ki kar kličejo po drugačnih kritjih zavarovanja.
  • Zamenjava avta. To velja v obe smeri: tvoj »novi« avto je povsem nov in veliko dražji od prejšnjega ali pa je zaradi redkejših in krajših voženj manjši in cenejši. V obeh primerih moraš prilagoditi zavarovanje.

 
Nov avto, nove navade – novo zavarovanje?

Tako je. Najslabše je, če zgolj podaljšuješ obstoječe avto zavarovanje, saj tako nimaš sklenjenih optimalnih kritij za uporabo svojega avta. Na naši strani WIZ Avto si oglej, katera zavarovanja in dodatna kritja lahko hitro in enostavno skleneš prek spleta, če pa si v dvomih, nam piši na info@wiz.si ali nas v času uradnih ur pokliči na 080 11 24.
 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.