null Top 13 nasvetov za varno kolesarjenje
Kolo ob ograji z razgledom na morje
clock image

4

Top 13 nasvetov za varno kolesarjenje

#wizkolesar

10 maj, 2019

Ana

Pozdravljamo lepše vreme in več vožnje s kolesom! Spodnje nasvete smo napisali rekreativni kolesarji ekipe WIZ. Želimo, da se na kolesu počutiš varno, sproščeno in da imaš svoje kolo pod kontrolo.

Po podatkih slovenske Policije so kolesarji poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev. Letos so bili namreč časopisi že polni novic o kolesarskih nesrečah: nekdo je s kolesom zbil otroka, drugi je grdo padel, tretjega je zbil avto ... Nesreča ne počiva, po podatkih Agencije za varnost v prometu se poškoduje kar 6,6 % kolesarjev, zato nameni pozornost varnejši vožnji s kolesom ter upoštevaj prometno signalizacijo in prometne znake.

Za varno kolesarjenje se drži naslednjih nasvetov
 

1. Odloži telefon med kolesarjenjem

Pametni telefon je postal podaljšek naših dlani. Neprestano smo na voljo klicem, sporočilom in všečkom na družbenih omrežjih. Pazi, da čas na kolesu ne preživiš s pogledom na zaslonu, ki ti v sekundi vzame pozornost in lahko pride do nesreče. »Selfie« oz. sebek odobravamo pred začetkom kolesarjenja, ko si še na miru, med vožnjo pa nikar ne snemaj svojega hudega kolesa. Mimogrede, poznaš našo družbeno-odgovorno akcijo Brez telefona? Nagrajujemo odgovorne voznike avtomobilov, ki med vožnjo ne uporabljajo telefona.

2. Pazi na parkirane avtomobile in odpiranje vrat

Naslednji opisan prizor se ti bo zdel kot v filmu. Oseba A parkira avtomobil, odpne varnostni pas in široko odpre avtomobilska vrata. Prav v tistem trenutku mimo po cesti na kolesu pripelje oseba B. Avtomobilska vrata zadenejo kolo in oseba B med zaviranjem odleti mimo balance ter pristane naravnost na rami. Rezultat ni nič kaj filmski, prizor pa se hitro lahko zgodi tudi na slovenskih ulicah. Torej, pozorno glej pred sabo in pazi na avtomobile, ki so ravnokar parkirali. Obstaja namreč možnost, da te voznik avtomobila ali sopotniki ne vidijo.

3. Kako pa kaj tehnična brezhibnost tvojega kolesa?

Redno vzdržuj svoje kolo. Pred samim začetkom kolesarske sezone poskrbi za pregled sprednje in zadnje zavore. Ustrezno napolni pnevmatike in poskrbi za primerno nastavljeno višino krmila in sedeža. Fino je, da imaš tudi zvonec in delujoče luči.

4. Kolesari v ravni črti in nikakor v nasprotni smeri

Razumemo, dobra volja lahko povzroči, da te zamika vijuganje in risanje valov na kolesarski stezi, a ne pozabi, da so za tabo tudi drugi udeleženci cestnega prometa, ki se tvojega vijuganja lahko ustrašijo. Kolesari vedno v ravni črti, a seveda ne izgubi otroka v sebi! :) Pazi, da nikoli ne voziš v nasprotni smeri vožnje, saj te tam vozniki ne pričakujejo.

5. Zavedaj se okolice in prometa

Kolesarjenje zahteva nekaj znanja, spretnosti in zrelosti. V osnovni šoli se otroci s kolesom srečajo na usposabljanju za vožnjo s kolesom in seveda kolesarskim izpitom. Kasneje se pravila lahko pozabijo, kolesarjenje pa jemljemo preveč z lahkoto. A nesreče ne počivajo, nezgoda ti lahko spremeni življenje. Na kolesu niso problem le telesne poškodbe, lahko povzročiš tudi škodo, za katero si ti odgovoren. Zato ti dajemo dva nasveta: na kolesu imej zbrane misli in bodi pozoren na okolico. Drugi pomemben nasvet: zavaruj se pred odgovornostjo z zavarovanjem WIZ Kolesar. Kaj to pomeni? Če s kolesom poškoduješ tretje osebe ali njihove stvari, ti to kritje nudi zavarovalno zaščito pred odškodninskimi zahtevki, ki jih proti tebi uveljavljajo tretje osebe. Kritje velja do 20.000 EUR za posamezen zavarovalni primer in hkrati skupaj za vse zavarovalne primere, nastale v enem zavarovalnem letu (letni agregat).

6. Varno kolesari z otroci

Otrok do 6. leta sme voziti kolo le na pešpoti ali v območju za pešce. Povsod drugje ga moraš voziti ti. Nujno uporabljaj pravilno nameščen poseben kolesarski sedež, otrok mora imeti tudi kolesarsko čelado. Kolo sme samostojno v prometu na cesti voziti otrok, star najmanj 8 let, ki ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let. Sicer pa ne spreglej zanimivih idej za družinske izlete na kolesu, preberi WIZov blog.

7. Čelada, čelada, čelada

Kolesar, mlajši od 18 let, mora med vožnjo na kolesu uporabljati kolesarsko čelado. Ta je priporočljiva tudi za odrasle kolesarje na vsakodnevnih vožnjah po opravkih in pri rekreativnem kolesarjenju. Glede na podatke AVP kar 42 % poškodovanih kolesarjev ni uporabljalo čelade, pri smrtnih žrtvah je delež kar 67%. Ojoj, naj te odstotki prepričajo, da uporabljaš čelado! Kupiš lahko zelo lepe atraktivne modele, ki ustrezajo tvojemu stilu in načinu življenja.

8. Vsaj eno roko imej vedno na balanci in uporabljaj zvonec

Lepo je pomahati, ko srečaš kolega! Na kolesu to počni previdneje, obvezno z eno roko na krmilu. In nikar ne klepetaj med vožnjo vštric. Če vozite v skupini kolesarjev, vozite drug za drugim. Izjemoma, če je pot dovolj široka, lahko dva kolesarja vozita vzporedno. Sicer pa ne pozabi, zaželeno je, da uporabljaš zvonec, da te bodo soudeleženci v prometu opazili hitreje.

9. Pazi na krilo, da se ti ne zatakne v kolo

Mestne kolesarke rade združimo najlepša poletna oblačila z barvo svojega kolesa in obožujemo plahutajoča krila. Ta so še posebej nevarna, če zaradi vetra, ki nastane med vožnjo, zdrsnejo do vrtljivih koles. Ne le, da to lahko povzroči padec s kolesom, tudi strga se ti lahko tvoj najljubši modni kos. Zato si, da ne pride do nesreče, krilo raje zveži z elastiko za lase ali pa ga takrat, ko imaš namen kolesariti, raje zamenjaj za ozke hlače.

10. Ko piješ alkohol, pusti kolo pri miru

Enako velja za droge ali druge psihoaktivne snovi, ki lahko onemogočijo ali upočasnijo tvoje fizične sposobnosti. Žalostna statistika je objavljena na strani slovenske Policije, ki pravi, da kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi nepravilne strani in smeri vožnje (vozijo preblizu roba vozišča ali celo po nasprotni polovici), kar je pogosto povezano tudi z vožnjo pod vplivom alkohola, ter same vožnje pod vplivom alkohola. Če te mika, da na prelep poletni večer v mesto odideš s kolesom, pazi na dovoljeno mejo popite količine alkohola, ali pa si raje pokliči taksi in se po kolo vrni naslednji dan.

11. V mraku ali temi uporabljaj luč

Spredaj moraš imeti belo, zadaj pa rdečo luč. To ni modna muha, to so pravila, ki te rešijo ob slabši vidljivosti. Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglej, kaj se dogaja za tabo, ter (tudi podnevi) pravočasno in odločno nakaži svoj namen.

12. Pretežka kombinacija nakupovanja in kolesarjenja

Lepo sobotno dopoldne kar kliče po kavici na tržnici. Mimogrede te premamita sveža sezonska zelenjava in sadje ... Nakupiš eno, dve, tri stvari ... Na koncu pa pogledaš košarico ali prtljažnik na kolesu, ki sta premajhna za vse nakupljeno. Seveda si brez nahrbtnika, zato se pogumno odločiš, da napolnjene vrečke voziš kar na ročaju krmila. Med vožnjo čutiš silo, ki jo na krmilo kolesa pritiskajo nakupljena živila, zanese te, ampak do doma je potrebno priti, kajne? Ja, ampak raje stopi iz kolesa in ga v tem primeru porivaj ob sebi.  Zaradi pretežkih vrečk lahko izgubiš ravnotežje in padeš.

13. Ne kolesari s svetlobno hitrostjo

Kot piše na strani Policija.si: »Dejstvo je, da so kolesarji manj varni v cestnem prometu kot drugi udeleženci v cestnem prometu. Predvsem so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni.« Objestnost ne paše na kolo, naj ti ne gredo na živce počasnejši udeleženci v prometu. Starejši so še posebej ranljiva ciljna skupina na kolesu, v primeru poškodb je njihovo okrevanje tudi dolgotrajnejše.

In ne spreglej zavarovanja, ki misli nate: WIZ Kolesar, za posameznika že od 18,79 € na leto, velja pa ti po celi Evropi. 

To so dobronamerni nasveti, če smo katerega pozabili, ga pošlji na info@wiz.si ali nam ga deli na družbenih omrežjih.
 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe?