null Pripravi svojo jadrnico in motorni čoln na prvo plovbo!
jadrnica v marini, dvigalo, wiz blog priprava jadnice na plovbo
clock image

6

Pripravi svojo jadrnico in motorni čoln na prvo plovbo!

#wizplovilo

18 april, 2023

Margi

Ni več daleč dan, ko boste ljubitelji jadranja in glisiranja izpluli in se povsem predali vonju morja in sončnih žarkov. A pred tem vas čaka še priprava jadrnice ali motornega čolna na plovbo.

Ta ni od muh ampak je zelo pomembna, saj bo tako vaše plovilo v pravi formi in pripravljeno na plovbo, vi pa veliko bolj sproščeni.  

Tukaj je nekaj korakov, ki ti bodo pomagali, da boš varno užival na plovbi spomladi:

1.    Pregled plovila: Prvi korak pri pripravi jadrnice na plovbo je temeljit pregled plovila. Preveri trup plovila, če so kje morebitne poškodbe ali razpoke. Preveri tudi jadra, jeklenke za plin, električne napeljave in vse ostale sisteme na plovilu, da se prepričaš, da so v dobrem stanju. Če opaziš kakršne koli poškodbe ali obrabljene dele, nikar ne odlašaj in jih čimprej popravi.

2.    Pregled vrvi, jambora in jader. Preveri, ali so jambor in jadra na tvoji jadrnici v dobrem stanju. Če opaziš kakršne koli poškodbe pa ni kaj čakati s popravilom ali zamenjavo. Ne pozabi na  vrvi in ostale pripomočke in pribor.

3.    Preverjanje motorja: pri motornem čolnu in jadrnici, ki uporablja motor, preveri motor in olje, gorivo, zračni filter, hladilno sredstvo in druge tekočine. Preveri tudi baterije, svečke in vse ostale komponente motorja. Zagotovi, da je motor pravilno servisiran in pripravljen za plovbo.

4.     Čiščenje plovila: Po zimskem mirovanju bo tvoje plovilo verjetno potrebovalo tudi dobro čiščenje. Očisti trup jadrnice, jadra, kokpit, palubo in vse ostale dele plovila. Poskrbi, da boš odstranil vso umazanijo, prah in ostanke soli. Preveri tudi notranjost plovila in bodi pozoren na to, da so vsi prostori suhi in brez plesni ter vanje vnesi svežino.

Slika Vir: Thesailmaster


5.    Preverjanje varnostne opreme. Varnost na morju je ključnega pomena, zato preveriš vso varnostno opremo na svoji jadrnici ali čolnu. Preveri rešilne jopiče, reševalne obroče, signalno opremo, gasilske aparate in vse ostale varnostne komponente. Zagotovi, da je vsa varnostna oprema v skladu z lokalnimi predpisi. Seznani se tudi, katera je za tvoje plovilo ustrezna obvezna oprema

6.    Osvežitev antivegetativnega premaza: Antivegetativni premaz na trupu čolna ali jadrnici je ključnega pomena za preprečevanje rasti alg in drugih organizmov na trupu. Spomladi je običajno potrebno osvežiti antivegetativni premaz, zato preveri ali je potrebno nanesti novo plast premaza, da bo trup tvoje jadrnice ali čolna zaščiten pred nepotrebnim kopičenjem morskih alg.

7.    Preverjanje električnega sistema: Vsako leto je dobro preveriti vse elektroinstalacije na jadrnici ali motornem čolnu, vključno z akumulatorji, lučmi, avdio sistemom, komunikacijsko opremo in navigacijskimi napravami. Prepričaj se, da vse deluje pravilno in da so baterije polne. Po potrebi zamenjaš akumulatorje ali druge poškodovane dele.

Pred odhodom na prvo plovbo s svojim čolnom ali jadrnico, nujno:  

 • preveri vremensko napoved !
 • imeti vso potrebno dokumentacijo čolna in dovoljenje za plovbo, 
 • tvoj motorni čoln ali jadrnica mora biti vpisan v register čolnov,
 • pred vpisom v register čolnov, mora biti čoln obvezno zavarovan, to zavarovanje mora urediti lastnik oz. pooblaščeni uporabnik plovila za odgovornost za škode, povzročene tretjim osebam, 
 • nujna dokumentacija je torej tudi zavarovanje odgovornosti lastnika plovila.    

Vpis čolna (registracija):

 • Lastnik čolna mora vložiti zahtevo za vpis čolna pri Upravi RS za pomorstvo
 • Za vpis čolna je potrebno ugotoviti usposobljenost čolna za plovbo (s tem se ugotovi, ali je čoln po svoji konstrukciji, plovbnih lastnostih in opremi sposoben za plovbo v mejah). 
 • Potrebno je podati tudi zahtevo za izdajo dovoljenja za plovbo.
 • Potrebno je urediti zavarovanje odgovornosti lastnika čolna.

Pomembno:  Če lastnik čolna nima sklenjenega ustreznega zavarovanja odgovornosti lastnika ali pooblaščenega uporabnika plovila, čolna ne more vpisati v vpisnik morskih čolnov. Prav tako ni možno podaljšati veljavnosti dovoljenja za plovbo. Ko zavarovalnica ugotovi, da lastnik plovila ne izpolnjuje obveznosti iz naslova zavarovalne pogodbe in je le ta prenehala veljati, o tem obvesti Upravo RS za pomorstvo, ki bo za plovilo primorana odvzeti dovoljenje za plovbo.

DOVOLJENJE ZA PLOVBO

Dovoljenje za plovbo velja za čas do naslednjega rednega pregleda čolna in se lahko podaljša ob ugotovljeni sposobnosti za plovbo. 

PRISTOJBINE:

 • Poleg upravne takse je treba poravnati pristojbine za opravljanje izpitov, izmeritve čolna in ugotavljanje sposobnosti plovila za plovbo.
 • Stroški so odvisni od vrste plovila, namena in dolžine vodnega plovila.

Po uspešnem opravljenem pregledu Uprava RS za pomorstvo izda dovoljenje za plovbo, ki mora biti vedno na plovilu. 

Dovoljenje za plovbo velja do naslednjega rednega pregleda, ki se ga ponovno opravlja (obnavlja) glede na namembnost uporabe plovila:

 • VSAKO LETO: za javni prevoz, smučanje na vodi, ko gre za opravljanje gospodarske dejavnosti;
 • VSAKE 2 LETI: za druge gospodarske namene;
 • VSAKE 2 LETI: za javne namene;
 • VSAKIH 5 LET: za osebne namene vsakih pet let.

Če potrebuješ zavarovanje za čoln, jadrnico, vodni skuter, spoznaj naše zavarovanje odgovornosti lastnika (pooblaščenega uporabnika) plovila - WIZ Plovilo. Skleneš pa ga enostavno, prek spleta, le v par klikih.

Preveri ceno za svoje WIZ Plovilo >

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe?