Poletje je čas, ko uživamo v obilju svežega sadja in zelenjave, ki ju narava ponuja v izobilju. Med najbolj priljubljenimi poletnimi sadeži je lubenica, ki je osvežilna, sočna in polna hranil. Lubenica ni le okusna, ampak tudi hidratantna, kar je ključnega pomena v vročih poletnih dneh. Poleg lubenice so v poletnih receptih zelo priljubljene tudi beljakovine, ki nas nasitijo in pomagajo ohranjati energijo.
Obožujemo hitre solate, ki jih lahko pripravimo brez kompliciranja. Sveža zelenjava, malo beljakovin in preprost preliv – to je vse, kar potrebuješ za okusen in zdrav obrok. Poletje je idealno za eksperimentiranje v kuhinji s preprostimi in hranljivimi recepti.
Zate smo pripravili 5 izbranih poletnih receptov, ki so trenutno velik trend na priljubljenih socialnih omrežjih. Uživaj v hitri in zdravi kulinariki, poskrbi, da veliko piješ, jej lahke in osvežilne obroke ter uživaj v vročem poletju.
1. Lubenični sorbet za osvežilni moment
Sestavine, ki jih potrebuješ:
- 1 srednje velika lubenica,
- 2-3 žlice limetinega ali limoninega soka,
- 1-2 žlici medu ali agavinega sirupa.
Najprej pripravi lubenico: razreži jo na pol in odstrani semena. Meso lubenice nareži na majhne kocke in jih položi na pekač, obložen s peki papirjem. Zamrzni jih za vsaj 2-3 ure, dokler niso trde.
Zamrznjene kocke lubenice položi v mešalnik ali kuhinjski robot. Dodaj limetin ali limonin sok in sladilo po okusu. Mešaj, dokler ne dobiš gladke in kremaste teksture. Po potrebi med mešanjem dodaj nekaj vode, da dosežeš želeno konsistenco.
Sorbet postrezi takoj ali pa ga prenesi v posodo in ga za nekaj časa shrani v zamrzovalniku, da se še bolj strdi. Sorbet lahko okrasiš z lističi mete za dodatno svežino.
2. Poletna solata, ki je velik hit
To je recept za priljubljeno zdravo solato, polno svežih sestavin in beljakovin. Sestavine, ki jih potrebuješ za 2 osebi, nareži vse na enako velike kocke:
- 2 trdo kuhani olupljeni jajci,
- 1 kumara,
- 1 zelena paprika,
- ½ rdeče čebule,
- malo čilija (lahko ga izpustiš),
- pest praženih sončničnih jedrc in
- sol ter poper po okusu.
Za preliv izberi svojega najljubšega, zadostuje že oljčno olje in kis, mi pa ti priporočamo dodatek pikantnega italijanskega preliva, za katerega poleg žlice oljčnega olja in žlice kisa, potrebuješ še pol žlice medu, pol čajne žličke mletih italijanskih začimb, pol žlice mlete paprike in malo limoninega soka. Dodaj vse sestavine za preliv v majhno skledo in premešaj, sestavine za solato pa v veliko skledo. Preliv pokapljaj po solati, premešaj in uživaj v poletni solati, katere avtorica je tiktokerka z oznako @herdresscode.
3. Kokosova voda z ledenimi kockami in gozdnimi sadeži
Nekateri Tik Tok recepti so precej nenavadni, ta je med njimi, a je enostaven za pripravo. Nekateri ga imenujejo tudi »nature's cereal«. Preprosto dodaj borovnice, robide, granatno jabolko (in jagode, če želiš) v skledo, nato pa prelij s kokosovo vodo, ki bo služila kot osnova za »cereal«. Dodaj kocke ledu in to je to. Fantastična osvežitev!
Na dopust z zavarovanjem WIZ Tujina >
4. Zamrznjene tablice: grški jogurt s sadjem
Potrebuješ:
- 500 g grškega jogurta,
- 2-3 žlice medu ali javorjevega sirupa,
- 200 g mešanega sadja (npr. jagode, borovnice, maline) ter
- 50 g granole ali nasekljanih oreščkov.
V veliki posodi zmešaj grški jogurt in med ali javorjev sirup, dokler ne dobiš gladke zmesi. Sadje operi in nareži na manjše koščke, če je potrebno. Nežno vmešaj sadje v jogurtovo zmes.
Na vrsti je oblikovanje tablic: manjši pekač ali krožnik obloži s peki papirjem, enakomerno razporedi jogurtovo zmes v obliki manjših tablic po pekaču. Po vrhu posuj granolo ali nasekljane oreščke za dodatno hrustljavost. Pekač postavi v zamrzovalnik za vsaj 4 ure ali dokler zmes ni popolnoma zamrznjena. Poskusi z različnimi vrstami sadja in dodatkov, da ustvariš svoje najljubše kombinacije.
5. Pozabi na avokadov toast, toast s skuto je novi trend
Zelo priljubljena je kombinacija s figovo marmelado, pistacijami in medom. Skuta je sicer priljubljena kot visoko beljakovinsko, nizkokalorično in okusno živilo. Sestavine za dva kosa:
- 2 rezini polnozrnatega kruha ali toasta,
- 4 žlice skute,
- 2 žlici figove marmelade,
- 1 žlica nasekljanih pistacij,
- 2 žlički medu.
Kruh popeci v toasterju ali na ponvi, dokler ni zlato rjav in hrustljav. Na vsako rezino opečenega kruha enakomerno razporedi 2 žlici skute in po eno žlico figove marmelade. Potresi sesekljane pistacije po vrhu figove marmelade in skute, za sladek zaključek rezino toasta prelij z medom. Eksperimentiraj z različnimi vrstami kruha, marmelado in oreščki za raznolikost okusov.
Bonus WIZ nasveti
Poletna vročina mnogim okrepi simptome nizkega krvnega tlaka, zato je dobro vedeti, kako si pomagaš, če imaš s tem težave. Tukaj je nekaj nasvetov:
- zmerno s kavo,
- uravnoteženi obroki,
- več juh in nekoliko bolj soljena hrana,
- povečan vnos živil z vitamini B kompleksa (poletna solata je odlična izbira, saj ima sončnična semena),
- redna telesna aktivnost.
Ko zavarovanci WIZ Specialistov z asistenco potrebujejo hiter posvet z zdravnikom glede svojega počutja, dobijo posvet z zdravnikom v sklopu kritja Halo doktor, ki omogoča hiter posvet na daljavo z zdravnikom splošne medicine.