null Kaj moraš vedeti preden se odpraviš na potovanje ali izlet v času epidemije?
brezskrbno potovanje WIZ Tujina, fant in punca se sprehajata s kovčkom
clock image

9

Kaj moraš vedeti preden se odpraviš na potovanje ali izlet v času epidemije?

#wiztujina

23 april, 2021

Ana

Leto 2021. Že kratek odhod v eno izmed sosednjih držav zagotovo prinaša veliko odgovornost zaradi morebitnih posledic. Katere države so varne za potovanje? Kako je s prehajanjem med mejami? Kje, kako in zakaj narediti samoplačniški PCR test? ... Preberi vse zbrane aktualne in zelo koristne informacije v zvezi s potovanji v tujino ...

Zadnje leto smo v obdobju, ko so dopusti in zasebni ali poslovni izleti čez mejo nekoliko drugačni. Tudi tekom prvomajskih počitnic, verjetno celo v poletni sezoni, bo potrebno slediti priporočilom NIJZ in ukrepom GOV, ne pozabimo pa tudi na ukrepe sosednjih držav in držav, v katere se potuje. Prepričani pa smo, da nam bo tovrstna previdnost in preventiva kmalu prišla v kri. Morebitne poslovne obveznosti v tujini so na dolgi rok neizogibne, dopust pa je še vedno dopust in pomembno je, da svoje možgane, vsaj za par dni postavimo na pašo. 

Že kratek odhod v eno izmed sosednjih držav pa zdaj zagotovo prinaša veliko odgovornost zaradi morebitnih posledic. Zaradi tega želimo bralcem in svojim zavarovancem, pomagati pri izbiri primernega zdravstvenega zavarovanja za tujino in hkrati ponuditi nabor preverjenih in aktualnih informacij o trenutni situaciji. Za dodatno varnost priporočamo ureditev Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in sklenitev zavarovanja WIZ Tujina. 

V nadaljevanju preveri vse informacije in nasvete za varen dopust doma ali po svetu. 
 

Katere države so varne za potovanje?

Varne za potovanje so države iz zelenega seznama. To je lista držav, kjer je epidemiološka slika ugodna in iz koder lahko potniki brez omejitev prehajamo v Slovenijo. V Slovenijo se iz teh držav torej vstopa brez omejitev in karantene. Poleg zelenega seznama je tu še rdeč seznam, na katerem so države, v katere ni priporočljivo potovati, ni pa prepovedano. 

Spremljajte stran GOV, kjer so sveže informacije po posameznih državah

»Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)

 

Kako poteka prehajanje slovenskih meja, kako izstopim iz države in kako vstopim nazaj v državo?

Za dodatno varnost priporočamo ureditev Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in zavarovanja WIZ Tujina.

Vstop iz Slovenije v posamezno državo, sosednjo ali drugo, je pogojen s pravili ciljne države. Obvezno spremljaj epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preveri pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevaj odločitve tamkajšnjih oblasti. Pri prehajanju državne meje nazaj v Slovenijo pa veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajaš.
Pozor: nekatere države zahtevajo obvezno predhodno spletno registracijo. 

Uporabni povezavi:

PREHAJANJE MEJA >
Tu najdeš vse informacije o spremembah, posodobljeni rdeči seznam držav in pogoje za vstop v Slovenijo ter seznam kontrolnih točk na cestnih povezavah na notranjih mejah.

VELEPOSLANIŠTVA >
GOV Priporoča, da pred potovanjem preveriš vstopne pogoje in ukrepe na mejah. Za dodatno pomoč se obrni na krajevno pristojno veleposlaništvo države, v katero potuješ. 
 

Kako naredim samoplačniški PCR test, ki mi omogoča prehod meje brez karantene?
 

  • V Sloveniji: pokliči v željeni oz. najbližji zdravstveni dom. Za opravljanje samoplačniškega testa je potrebno vnaprejšnje naročilo in plačilo. Cene testa ni enaka v vseh zdravstvenih domovih. Če si v tujini, napiši v Google iskalnik: PCR TEST #MESTO (=#MESTO = kjer se nahajaš). To je po izkušnjah naših zavarovancev najboljši način, da izveš, kje so mesta za testiranje.
  • Hrvaška ima spletno stran o mestih testiranja: Seznam centrov na Hrvaškem > 
     

Dopust je še vedno dopust in pomembno je, da svoje možgane damo na pašo.


Kako lahko okužbo na potovanju preprečiti?

  • Vzdržujete fizično razdaljo vsaj 1,5 metra do ostalih oseb ter se izogibajte stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Pogosto si umivajte roke z milom in vodo ali jih razkužite, ne dotikajte se oči, nosu in ust, upoštevajte higieno kašlja, izogibajte se zaprtih prostorov.
  • V primeru bolezenskih znakov in simptomov ostanite v nastanitvi ter pokličite zdravnika ali urgentno službo. 

 


WIZ Tujina in Evropska kartica sta najboljša kombinacija

Za potovanja po Evropi je vedno dobro imeti Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki krije nujne obiske zdravnika v javnih zdravstvenih ustanovah. Skupaj z WIZ Tujina pa imate pokrite tudi stroške prevozov do bolnišnice (tudi z reševalnim vozilom ali helikopterjem), česar pa Evropska kartica ne krije.  WIZ Tujina krije tudi stroške zdravljenja v zasebnih zdravstvenih ustanovah, z WIZ Tujina Plus pa imate krite tudi primere izgube prtljage, kraje dokumentov in podobnih nevšečnosti.  Pomembno: dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino WIZ Tujina in WIZ Tujina Plus, zagotavlja KRITJE hitre zdravniške pomoči in plačila stroškov zdravljenja, tudi v primeru bolezni COVID-19.

 


BREZSKRBNO V TUJINO Z ZAVAROVANJEM WIZ TUJINA >

 

Vir: www.nijz.si in www.gov.si

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.