null Katero zavarovanje za tujino naj izberem?
Miza z mini globusom
clock image

5

Katero zavarovanje za tujino naj izberem?

#wiztujina

21 januar, 2022

Nina

Pri načrtovanju potovanja je dobro misliti na vse, kar se ti na poti lahko pripeti – in zavarovanje za tujino je nujni sopotnik.

Predstavljaj si, da na poti na ogled čudovitega Grand Canyon-a doživiš nesrečo z najetim avtomobilom. Na reševanje udeležencev nesreče prihiti helikopter, nakar pristaneš  bolnišnici. Stroški zdravstvenih storitev v Ameriki so lahko 4x višji kot v Sloveniji, zato je pri izbiri zavarovalne vsote potrebno biti še posebej pozoren. 

Kaj je zavarovalna vsota in zakaj je njena višina pomembna?

 

Kaj je zavarovanje za tujino, vemo skoraj vsi, kaj pa je zavarovalna vsota, pa ni povsem splošno znano. Da te taki zavarovalniški termini ne bi več begali, smo zate pripravili informativno vsebino, da pojasnimo za kaj se gre. Verjamemo, da bo potem lažje razumeti in izbrati pravo zavarovalno vsoto za tvoje naslednje zavarovanje za potovanje v tujino. 

Pred odhodom v tujino se lahko znajdeš v dilemi, ko ne veš kakšno zavarovanje izbrati – na voljo so namreč različna zavarovalna kritja z različnimi zavarovalnimi vsotami in zavarovalnimi premijami. O čem je govora? Naj pojasnimo zavarovalniške termine v bolj razumljivem besedišču:

 • Zavarovalna vsota je znesek do katerega zavarovalnica plača stroške za škodne primere. Če stroški reševanja, zdravljenja in asistence v tujini presežejo zavarovalno vsoto, jih krije zavarovanec sam.
 • Zavarovalna premija je cena, ki jo plača zavarovanec za izbrano zavarovanje (kratkotrajno ali celoletno).
 • Kritje je vsebina zavarovanja, kjer so opisani nepredvideni dogodki, ki so kriti znotraj izbranega zavarovanja. V primeru zavarovanja za tujino gre lahko za: asistenco v tujini, zdravstvene storitve, nujne prevoze, izgubo prtljage, izgubo dokumentov, ipd.
   

Kako izbereš pravo višino zavarovalne vsote za svoje potovanje?

Pri vseh zgoraj omenjenih zavarovalniških terminih je najbolj pomembno, da izbereš pravo zavarovalno vsoto. Če ta ni dovolj visoka, te lahko čaka cel kup stroškov. Z nekaj namigi ti bomo pomagali, da boš vedno izbral pravo zavarovalno vsoto za svoje naslednje potovanje. Izbira višine zavarovalne vsote je odvisna od:

 1. Države v katero potuješ – bolj daleč kot greš, višji so stroški za prevoze nazaj v domovino. Velika razlika je, če potrebuješ helikopterski prevoz z zdravniškim spremstvom iz Hrvaške ali letalski iz Tajske. Poleg tega na višino cene zdravstvenih storitev vpliva standard države.
 2. Zdravstvenega sistema in višine stroškov za zdravstvene storitve v tej državi – višji kot je standard obiskane države, višji so stroški za zdravljenje, reševanje in asistenco.
 3. Namena tvojega potovanja – če se boš med dopustovanjem v tujini ukvarjal/a s športnimi aktivnostmi, jih je potrebno dodati na polico, hkrati pa dodatni športi predstavljajo dodatne nevarnosti in je bolje, da imaš višjo zavarovalno vsoto.
  Med rekreativne športe, ki v osnovnem zavarovanju niso kriti in je za njih potrebno doplačilo so: športno ali prosto plezanje, planinarjenje ali treking nad 3000 mnv, potapljanje, podvodni ribolov, spust s kolesi (downhill), kajtanje, kitesufring, kiteboarding, heliski, smučanje in deskanje izven urejenih prog. Za več info pokličite 080 11 24!

Da bo odločitev, kolikšno zavarovalno vsoto izbrati lažja, si lahko pomagaš z našim zemljevidom s priporočili višine zavarovalne vsote:

Če je vaša izbrana destinacija na seznamu sankcioniranih držav ali teritorijev, morate vedeti, da tam ne zagotavljamo zavarovalnega kritja in nimamo obveznosti poplačila zahtevka ali plačila kakršne koli druge koristi v povezavi z izgubami, škodo ali obveznostmi, ki izhajajo iz dejavnosti v/na sankcioniranih državah/teritorijih. Pred odhodom preverite redno osvežen seznam sankcioniranih držav in teritorijev

V primeru, da za osnovno kritje ZDRAVJE potrebuješ še višje kritje, npr. za 1 MIO EUR, nam piši na info@wiz.si.


Kakšne so navade Slovencev in zakaj evropska kartica ni dovolj?


Včasih se je lažje odločiti, če veš, kako se odločajo drugi. Pogledali smo statistične podatke za Slovenijo o potovalnih navadah in ugotovili naslednja dejstva:

 • 1,2 milijona Slovencev se je v letu 2016 podalo na vsaj eno zasebno potovanje.
 •  60 % zasebnih potovanj, ki jih opravijo Slovenci ima za cilj tujino.
 •  Najpogosteje Slovenci zahajamo na Hrvaško – le ena tretjina gre kam drugam.
 •  Primer stroška zdravljenja vročinskih krčev na Hrvaškem: vsi pregledi, nujni prevoz ter bivanje v bolnišnici - 1.560 evrov.

Za večkratne izlete na Hrvaško ali v Črno Goro tako priporočamo celoletno zavarovanje z zavarovalno vsoto 20.000 evrov. Družinsko celoletno zavarovanje stane le 39,06 evrov, kar je neprimerljivo manj, kot bi plačali za en nujni obisk zdravnika na Hrvaškem.

Evropska kartica ne krije stroškov nujnih prevozov z rešilcem ali helikopterjem

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja krije nujne stroške zdravljenja pri zdravnikih javnih zavodov v tujini. Pri tem pa veljajo lokalni zakoni in ceniki in ni nujno, da so storitve brezplačne (kot smo recimo navajeni v Sloveniji). Evropska kartica pa ne krije stroškov nujnih prevozov, asistence in stroškov v zasebnih zdravstvenih zavodih. Priporočilo zato je, da se pred odhodom v tujino pozanimate o situaciji zdravstvenega režima v državi vaše destinacije in se nato odločite, kaj želite. 

Zavarovanje za tujino WIZ Tujina sodeluje z asistenčno hišo Europ Assistance, ki ima široko razpredeno mrežo zdravnikov in ustanov zasebnega in javnega spektra, nudi pomoč 24 h/dan/365 dni v letu v slovenskem jeziku in pokrije dejansko nastale stroške za vse nujne prevoze (taksi, rešilec, helikopter…) in tudi prevoz nazaj v Slovenijo.


 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.