null Kako enostavno kupiti e-vinjeto? 
fant za računalnikom, wiz blog, kako kupiti e-vinjeto
clock image

10

Kako enostavno kupiti e-vinjeto? 

#wizblog

03 januar, 2024

Igor

Od januarja 2022 vinjet ni več potrebno kupovati v fizični obliki in jih lepiti na šipo, ampak lahko nakup opraviš kar v udobju svojega doma. Spoznaj kako ...

Velika prednost e-vinjete je ta, da velja eno leto, ne glede na to, kdaj jo kupiš - tudi, če se za nakup odločiš šele sredi leta.

Ob tem pa prihaja tudi do velike zmede. Kje in kako e-vinjeto sploh kupiti? WIZ ti korak po korak predstavlja, kako v hipu kupiti e-vinjeto na enostaven način. Še prej pa seveda preveri, kdaj ti vinjeta poteče :) 


Ali veš, kdaj ti poteče e-vinjeta?


Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne e-vinjete pomeni kršitev Zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 EUR. Pravočasno se pripravi in preveri, tako se izogneš visoki kazni na cesti. Kako? Enostavno vpiši svojo registrsko na strani evinjeta.info, odgovor dobiš v hipu.

PREVERI, KDAJ TI POTEČE VINJETA >


 

Kje in kako kupiti e-vinjeto?


1.    Obišči e-vinjetno spletno trgovino

DARS je odprl posebno spletno trgovino, namenjeno izključno prodaji e-vinjet. Tako je e-vinjeto možno kupiti praktično kjerkoli in kadarkoli; vse, kar potrebuješ, je telefon, računalnik ali tablica ter internetna povezava.
Obišči e-vinjetno spletno trgovino >
 

2.    Izberi vinjeto, ki jo potrebuješ

Ko vstopiš v trgovino, imaš na voljo različne vinjete. Najprej označi ustrezni cestninski razred, v katerem je vozilo, za katerega vinjeto kupuješ (1, 2A ali 2B). Osebni avtomobili sodijo v razred 2A. Nato izberi še e-vinjeto, ki jo potrebuješ. Izbiraš lahko med tedensko, mesečno ali letno. Ko se odločiš, pri izbrani e-vinjeti klikni gumb “Dodaj v košarico”.


3.    Vpiši svoj e-poštni naslov

Takoj po tem, ko dodaš svojo e-vinjeto v košarico, se ti izpiše okvirček, v katerega vpišeš svoj e-poštni naslov in klikneš na gumb “Potrdi”. Po tem, ko vpišeš pravilen e-naslov, dobiš obvestilo o tem, da te v tvojem e-poštnem predalu čaka povezava za potrditev naslova.

4.    Potrdi svoj e-poštni naslov

Na svoj e-poštni naslov prejmeš sporočilo z povezavo za potrditev. Po prejemu sporočila imaš 30 minut časa, da potrdiš svoj naslov. To storiš preprosto tako, da klikneš na povezavo v sporočilu. Ko nanjo klikneš, se ti avtomatsko odpre e-vinjetna trgovina z naslednjim korakom.

5.    Vpiši podatke svojega vozila

Po tem, ko klikneš na povezavo za potrditev e-naslova, se ti avtomatsko odpre e-vinjetna trgovina, kjer nadaljuješ s svojim nakupom. Najprej določi državo, v kateri je vozilo registrirano (v največ primerih je to SI – Slovenija), nato pa dvakrat vpiši še registracijo vozila, za katerega kupuješ e-vinjeto. Registrsko oznako vnesi brez presledkov, pomišljajev ali kakršnihkoli drugih znakov. 

Na koncu označi še datum, kdaj naj e-vinjeta začne veljati. Lahko se odločiš za takojšnjo veljavnost ali pa začetek veljavnosti določiš kateri koli dan do 30 dni vnaprej od vključno dneva, ko opravljaš nakup. Po tem, ko vpišeš vse podatke, jih še enkrat preglej, nato pa na dnu klikni na gumb “Dodaj v košarico”.

6.    Izberi način plačila in zaključi nakup

Najprej se ti še enkrat izpišejo podatki o vozilu. Ponovno jih preglej. Če so pravilni, poscrollaj na dno strani, kjer je potrebno izbrati način plačila. Izbiraš lahko med plačilom s kreditno ali debetno kartico, lahko pa uporabiš tudi PayPal. Označi izbrani način, nato pa preberi splošne pogoje ter politiko zasebnosti in obkljukaj, da se z njima strinjaš.

Klikni gumb “Nadaljuj s plačilom”, vnesi zahtevane podatke za plačilo ter zaključi na kup. Na svoj e-poštni naslov na koncu prejmeš račun ter potrdilo o nakupu e-vinjete.

Voila, e-vinjeta je kupljena!
 

Še nekaj dodatnih namigov...

  • Pozorno preveri, če so vsi vnešeni podatki pravilni. Če vneseš napačne podatke je enako, kakor če vinjete ne kupiš in te na avtocesti lahko preseneti globa.
  • Shrani si račun, ki ga prejmeš na e-naslov. Ta ti služi kot dokazilo o nakupu e-vinjete.
  • E-vinjeto je možno kupiti tudi na vseh prodajnih mestih DARS, ter pri pooblaščenih prodajalcih: OMV, Petrol, Mol, Logo, Kompas Shop, Trafika 3dva, Regia group, AMZS, Spar ter Pošta Slovenije. Nakup v fizičnih trgovinah poteka nekoliko drugače; pri tem ti bodo pomagali tamkajšnji prodajalci.
  • Za vsa dodatna vprašanja so ti pri DARS-u na voljo na telefonski številki +386 (01) 518 8350 ali na e-naslovu evinjeta@dars.si
     

Kdo bi si mislil, da je nakup vinjete lahko tako hiter in preprost? V hipu pa je možno skleniti tudi avtomobilsko zavarovanje. Nam ne verjameš? Preveri, kako v trenutku na enostaven način skleneš svoje WIZ Avto zavarovanje, le z vpisom registrske številke. Z nekaj kliki in plačilom, pa je zavarovalna polica že na tvojem e-naslovu. 

Skoraj enako hitro pa tukaj, tudi le z vpisom registrske številke dobiš informativni izračun cene WIZ Avto police. 
 

 

Naj kaj je dobro paziti ob nakupu slovenske e-vinjete?
 

  • Če elektronsko vinjeto kupuješ prek spleta ali na enem od prodajnih mest, je najbolj pomembno to, da je pravilno vnešena registrska številka vozila (brez presledkov in brez posebnih znakov, npr. LJRK403) za katerega kupuješ vinjeto. Ob poteku boš obveščen na svoj e-naslov. 
  • Če vinjeto kupuješ na bencinskem servisu ali drugem prodajnem mestu, pa ti svetujemo, da si nujno zabeležiš datum poteka (najbolje v svoj koledar na telefonu), da naslednje leto na to ne pozabiš. Kazni so naravnost grozno visoke :( In ne pozabi, letna e-vinjeta velja le 1 leto od nakupa, brez podaljšanega roka trajanja kot je to veljalo za stare nalepke. 


Elektronske vinjete v tujini, pri naših sosedih

Podobno kot pri nas imajo elektronske vinjete tudi na Madžarskem, Češkem, Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji, v Avstriji pa uporabljajo kombinirani sistem elektronske in klasične vinjete. V Švici še vedno uporabljajo klasične vinjete. Cene vinjet za države po Evropi lahko preverite na strani AMZS, prav tako lahko tam najdete tudi druge potovalne informacije o svoji destinaciji.

Primeri cen vinjet za osebna vozila v tujini (na dan 6. 12. 2023):

Država   Trajanje  Cena Nakup
Avstrija 10 dni 9,90 € spletni*, bencinske črpalke blizu SLO meje
Madžarska 10 dni 13,90 € spletni, Petrol blizu meje
Češka 10 dni 12,90 € spletni, bencinske črpalke, pošta
Slovaška 10 dni 12,00 € spletni, avtomati na meji in bencinskih črpalkah
Švica 365 dni 42,00 € bencinske črpalke** (informacije)

 
*spletni nakup vinjete za Avstrijo za fizične osebe je možen samo za potovanja 18 dni vnaprej, za pravne osebe pa vinjeta velja takoj po nakupu. 
** običajne vinjete v obliki nalepke, krajšega obdobja kot 365 dni nimajo, trajanje od 1.12. do 31.1. 

Pomembno: Ko se odpravljaš v tujino, je poleg skrbnega načrtovanja poti in stroškov na poti dobro pomisliti tudi na zavarovanje za tujino, da bo potovanje lahko res brezskrbno. 
 
Vir: Dars

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.