null Do kdaj se splača kasko zavarovanje za avto?
rumena podlaga, avto, wiz blog
clock image

6

Do kdaj se splača kasko zavarovanje za avto?

#wizavto

28 februar, 2024

Nina, Margi

Čeprav je še nedolgo nazaj veljalo, da se kasko splača samo za nove avtomobile in so zavarovalnice imele omejitev na starost, temu ni več tako.

Namreč novejši avtomobili še dolgo držijo svojo ceno in se jih iz tega vidika splača kasko zavarovati in s tem zaščititi svoje premoženje.

»Ali bi vas popravilo škode na vozilu lahko spravilo v neugoden finančni položaj?«

Še najboljše merilo za kasko zavarovanje avta je odgovor na vprašanje: »Ali bi vas popravilo škode na vozilu lahko spravilo v neugoden finančni položaj?« Če je odgovor pritrdilen, potem je dobro razmisliti o kasko zavarovanju, če ne polnem kasku, pa vsaj delnem kritju. 
 

Kaj krije kasko zavarovanje? 


OSNOVNI KASKO
Ko govorimo o kasko zavarovanju avta, ločujemo 2 vrsti kaska: osnovni kasko oz. polni kasko in delni kasko. Osnovni kasko (pri nas poimenovan WIZ Kasko) krije stroške popravila tvojega avta, če se zgodi kateri od nepredvidenih dogodkov:

  • poškodba avta v prometni nesreči, kjer si udeležen kot povzročitelj, 
  • poškodba avta na parkirišču, 
  • poškodba avta v požaru, 
  • poškodba avta kot posledica naravne nesreče, 
  • poškodba avta zaradi zlonamernih dejanj ali 
  • kraja avta ali njegovih delov,
  • škoda na steklih, svetilih, ogledalih, zaradi trčenja v živali. 

V primeru uveljavljanja škode iz WIZ Kasko in izgube bonusa, se tvoja premija zavarovanja v naslednjem letu poviša. Ob sklenitvi kasko zavarovanja, sam izbereš še lastno udeležbo škodi (odbitna franšiza). Bolj kot zaupaš v svoje odgovorno ravnanje z avtom, višjo soudeležbo lahko izbereš in nižja bo tvoja kasko premija.

DELNI KASKO

Delni kasko je pri WIZu na voljo v 2 paketih: WIZ Cesta in WIZ Parkirišče. 

Paket WIZ Cesta krije neposredno škodo na avtu, ki nastane zaradi razbitja ali poškodovanja v vozilo vgrajenih stekel, zunanjih svetil in vzvratnih ogledal ter če je poškodovan v prometu z neposrednim naletom oziroma trkom v žival (trčenje v prometu z živaljo).

Paket WIZ Parkirišče krije poleg kritij paketa WIZ Cesta tudi neposredno škodo na avtu, ko je parkiran, če je poškodovan na parkirišču s strani neznanega premikajočega motornega vozila.

WIZ Delni kasko krije stroške popravila avta za izbrane škode na tvojem avtu, brez da bi to vplivalo na povišanje cene zavarovanja zaradi uveljavljene škode ob obnovi. Franšiza ob škodi oz. tvoja soudeležba je fiksna in znaša 50 € na posamezno škodo.

NAREDI INFORMATIVNI IZRAČUN >


Kasko zavarovanje za starejša vozila

Lanskoletne poplave na večjem območju Slovenije so nas naučile, da je bolje biti previden in imeti dobro zavarovanje, saj nikoli ne veš, kdaj te preseneti kakšna naravna nesreča ali drug nepredviden dogodek. Čeprav je zakonsko obvezno le zavarovanje avtomobilske odgovornosti (obvezno avto zavarovanje t.i. AO), je marsikdo obžaloval, da ni plačal še nekaj 100 eur več za kasko zavarovanje, ki bi mu zaradi poplave povrnilo nekaj 1.000 eur ali še več škode na njegovem avtu. Kasko zavarovanje namreč varuje premoženje lastnikov avtov, če se zgodi nepredviden dogodek in škoda na avtu. 


Kaj storiti v dilemi, ali se splača starejši avto kasko zavarovati ali ne? 

Odgovor je preprost: če je vrednost vozila tolikšna, da bi vam povzročila velike finančne težave, če bi se avtu kaj zgodilo, je dobro za ta avto skleniti tudi kasko zavarovanje. 

Lanskoletne raziskave kažejo, da so se avtomobili podražili in da je več ljudi, ki kupi dražji avto, ga pa zato menja kasneje (po 5 ali več letih), medtem ko je bil trend pred 5 leti drugačen (cenejša vozila in zamenjava avta na vsake 2 -3 leta). V letu 2023 je tako skoraj 50 % ljudi kupilo avto, ki je dražji od 22.000 € (21 % celo dražjega od 33.000 €), leta 2017 pa je bilo takih kupcev le 14 %.  (Vir: iPROM, Valicon)


Avto na lizing mora imeti kasko zavarovanje

Včasih se starejšega avta na kredit ali lizing ni dalo kupiti, zdaj pa je tako, da lahko kupite npr. 10 let star avto na lizing in ga odplačujete max. 4 leta. Velja namreč, da vsota starosti avta in doba odplačevanja ne sme presegati 14 let. Avtomobili na lizing pa morajo biti vedno kasko zavarovani.  
Torej, ne velja več, da je kasko primeren le za »mlajše« avte, ampak tudi za tiste, ki niso več »rosno mladi«, imajo pa še vedno dokaj veliko vrednost. 


Kasko zavarovanje in primer nesreče mladega voznika 

Miha se je s svojim 8 let starem avtu na poti iz Portoroža znašel v zoprni situaciji: mokro cestišče, voznik avtobusa, ki je vozil precej po sredini cestišča in voznica v avtu pred njim, ki je zaradi nevarne vožnje avtobusa sunkovito zavirala, da bi se izognila trku. Tudi Miha je nato zaviral, a je bila njegova zavorna pot zaradi mokrega cestišča daljša, kot njegova varnostna razdalja: sledil je neizogiben trk. Trenutek nepazljivosti, premajhna varnostna razdalja in zgodila se je nesreča. 

Če Miha kasko zavarovanja ne bi imel, bi imel veliko večje finančno breme!

Po prvem šoku, da se je zgodil trk, sta se oba voznika udeleženca v nesreči zbrala in umaknila s prometne ceste – oba avta sta bila v voznem stanju. Na bližnjem parkirišču sta se ustavila in preverila stanje – nihče od potnikov v avtih ni bil poškodovan, škoda je nastala le na avtih. 
Za vsak slučaj sta poklicala policijo, ki je opravila ogled nesreče, v zapisnik napisala, da je bila posledica nesreče le manjša premoženjska škoda in podala navodila, da naj oba udeleženca izpolnita evropski obrazec. 

V evropsko poročilo o prometni nesreči sta zapisala vse, kar je botrovalo nesreči in se poslovila. 
Sledil je obisk na zavarovalnici, cenilec je ogledal avto in natančno opisal poškodbe na avtu. Čeprav ni bilo veliko zvite pločevine, je bila ocenjena škoda okoli 2.000 €.

Miha je izvedel, da bo škoda na njegovem avtu krita iz njegovega osnovnega kaska, škoda na drugem avtu pa iz njegove police avtomobilske odgovornosti (AO), saj je bil zaradi premajhne varnostne razdalje Miha odgovoren za prometno nesrečo. 

Miha je svoj avto nato odpeljal na servis in počakal na popravilo. Ob prevzemu popravljenega avta je servisu poravnal dogovorjeno soudeležbo oz. odbitno franšizo (v njegovem primeru je ob sklenitvi WIZ Kasko zavarovanja izbral najnižjo franšizo t.j. 300 €), preostanek stroška popravila pa je servisu poravnala zavarovalnica. 

Zaradi prometne nesreče, ki se je zgodila zaradi nepazljivosti, bo Miha v naslednjem letu plačal nekaj več za svoje avto zavarovanje, saj je zaradi odgovornosti za nesrečo izgubil svoj bonus oz. padel za 3 razrede v višji premijski razred. 

Če Miha kasko zavarovanja ne bi imel, bi imel veliko večje finančno breme, ki bi si ga težko privoščil. 
 

Kaj narediti, da ne izgubiš bonusa takoj pri prvi škodi?


Če bi Miha imel izbrano dodatno kritje Odkup prve škode (za par € /mesec), bi kljub povzročitvi nesreče, ohranil bonus in naslednje leto ne bi plačal višje cene, saj bi ostal v enakem premijskem razredu ali celo napredoval, saj se bi štelo, kot da škode ne bi imel. To je priporočljivo predvsem v primerih, ko je naša boniteta še nizka oz. avto vozijo mladi vozniki, ki tudi še nimajo dovolj izkušenj na cesti in se jim lahko hitreje pripeti nesreča. 

Odkup prve škode torej zagotavlja, da v primeru uveljavljanja škode iz AO ali AO-plus kritja, to ne vpliva na tvojo ceno (izgubo bonusa) pri zavarovanju v naslednjem letu. Če potrebuješ višjo finančno zaščito, je to kritje primerno zate oz. tvojo družino.

Koliko stane kasko zavarovanje za moj avto?

Cena kasko zavarovanja je odvisna predvsem od novo-nabavne vrednosti vozila, na ceno pa vplivajo tudi drugi dejavniki (izbrana kritja, franšiza, bonus …), zato je najbolje, da si ceno izračunaš sam.

Na WIZu je to zelo enostavno, le z vpisom registrske številke oz. željenega modela avta, vse online:

IZRAČUN CENE WIZ AVTO >

 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe?